Bitwa Regionów rozstrzygnięta

Na Dożynkach w Spale rozstrzygnięty został wojewódzki etap konkursu kulinarnego "Bitwa Regionów".

Sięgali do tradycji, przepisów swoich mam i babć, a potem przyprawiali szczyptą lokalności. Tak powstawały dania, które zostały zgłoszone do bitwy smaków zorganizowanej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Rywalizowało pięć kół gospodyń wiejskich wyłonionych w eliminacjach regionalnych.

Najlepszymi z najlepszych w Łódzkiem zostały ogłoszone panie z KGW w Branicy w powiecie zduńskowolskim, które przygotowały "Kwasek gotowany na mięsie z królika". Zupa zrobiona została na dwa sposoby- jako rosół i zabielona chrzanem do podania z puree ziemniaczanym. Tajemnicą dania ma być kurdybanek bluszcz i inne dodatki, m.in. pokrzywa.

"A robiony jest na bazie kwasu z kapusty kiszonej w całej główce" – opowiadają dumne Braniczanki.

Drugie miejsce przyznano KGW Wkoło Wojciechów z powiatu radomszczańskiego za "Jadło Wojciechowskie czyli świeżonkę z pierogami". Trzecia lokata przypadła „Swojskim Babkom” z Tresty w powiecie tomaszowskim za „Cztery grzechy główne czyli pierogowy raj dla podniebienia".

Najlepszym gratulowali: Dariusz Klimczak, minister infrastruktury i Adam Nowak, wiceminister rolnictwa.

Zwyciężczynie konkursu będą reprezentować nasze województwo w finale konkursu na Stadionie Narodowym we wrześniu.

Fot. Sebastian Sołtyszewski