Dziś Dzień Ciasta!


Dziś Dzień Ciasta. Pierwsze obchody tego święta odnotowano w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej gdzie święto to znane jest jako Cake Day lub National Cake Day. Co wiemy o cieście? Pierwsze placki z ziaren zbóż wypiekano już w epoce neolitu, ponad 5 tys. lat temu, natomiast pierwsze piece ceramiczne powstały w epoce brązu. Około XIII wieku zaczęto wytwarzać pierniki, głównie dzięki odkrytym przez Marco Polo przyprawom, takim jak pieprz, cynamon, imbir i goździki. W XIV w. natomiast zaczęto uzyskiwać jasne gatunki mąki co zaowocowało powstaniem współczesnych biszkoptów. W XVII w do wypieku pulchnych ciast zaczęto używać drożdży, natomiast w połowie XIX w. wynaleziono proszek do pieczenia, który w Europie był sprzedawany przez niemieckiego aptekarza Augusta Oetkera. Wprowadzenie go do pieczenia było rewolucyjne w minimalizowaniu czasu i pracy wymaganej do zrobienia wypieków chlebowych i doprowadziło do powstania nowych rodzajów ciast, ciasteczek, herbatników i innych wypieków. Ciekawa jest etymologia słowa ciasto, wg słownika etymologicznego jęz. polskiego ciasto to urzeczownikowniona forma przymiotnika pochodzącego od czasownika "tiskati", które pierwotnie oznaczało "zagniecione, ugniecione". A jak świętować Dzień Ciasta? Dzisiejsze święto jest doskonałą okazją do samodzielnego upieczenia ciasta i zjedzenia go w gronie najbliższych.

Zapytaliśmy tomaszowian czy i jakie ciasta pieką