​Dziś Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą

Dziś Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. Łasuchy mogą więc jeść każde danie z tym przysmakiem. Dzień ten możemy obchodzić na różne sposoby. Najlepszy rozwiązaniem byłoby zaopatrzyć się w czekoladową fontannę. Wtedy bez problemu damy radę pokryć czekoladą wszystko co tylko przyjdzie nam do głowy chociażby truskawki, banany, ananasy czy inne smakołyki. Rozpocząć oraz zakończyć ten słodki dzień możemy filiżanką gorącej czekolady. W tabliczce, musie czy płynie – czekolada w każdej formie należy do najpopularniejszych, ale i najstarszych przysmaków w historii – prototyp tego wyrobu mieli przygotowywać już Majowie i Aztekowie. Do Europy nasiona kakaowca trafiły dopiero w XVII wieku, kiedy to do wziętych deserów należały roztarte nasiona z tłuszczem i przyprawami. Czekolada w formie jaką znamy opatentowana została niemal dwieście lat później, kiedy to w Danii opracowano proces jej alkalizacji. Według statystyk, najwięcej czekolady jedzą Szwajcarzy, następnie Niemcy oraz Irlandczycy. Przeciętny Polak zjada około czterech kilogramów czekolady rocznie, czyli ponad połowę mniej niż narodowości plasujące się w czołówce rankingu.

O zaletach jedzenia czekolady mówi Elżbieta Sulka, dietetyczka