Dziś świętują jeże


Na 10 listopada przypada święto jeża, który jest najbardziej rozpoznawalnym gatunkiem dzikiego zwierzęcia. Żyje on w pobliżu gospodarstw, na obrzeżach wsi i miast, w ogrodach i w parkach. I choć powszechnie uznaje się, że jeże lubią jeść jabłka, to tak naprawdę pomagają hodowcom w walce ze szkodnikami roślin, bo żywią się m.in. gąsienicami, chrząszczami i ślimakami. Jeże żerują tylko nocą i hibernują zimą w przygotowanych legowiskach z liści. Ich rola jest istotna, ale już za kilkanaście lat możemy spotkać je jedynie w książkach. To gatunek zagrożony wyginięciem, przede wszystkim ze względu na działalność człowieka, który niszczy ich naturalne środowisko i zabija owady. Jeże często giną także pod kołami samochodów, pod kosiarkami czy zostają spalone w pożarach traw. Stąd tak ważna jest pomoc w ratowaniu tych zwierząt, zwłaszcza zimą. W Polsce od 2014 roku jeż podlega częściowej ochronie gatunkowej. Oznacza to, że mamy obowiązek pomocy jeżom poszkodowanym i niezdolnym do samodzielnego życia. Dlatego też, jeśli widzimy jeża za dnia lub zimą, co oznacza, że zwierze jest chore lub ranne, należy jak najszybciej zgłosić to weterynarzowi. Aby pomóc, można także przygotować dla nich przestrzeń w ogrodzie, wystawić miseczkę z karmą lub drobno posiekanym surowym mięsem, przed paleniem liści i gałęzi sprawdzić czy nie ma tam żadnego zwierzęcia, nie używać chemikaliów na szkodniki i uważać na drogach. Jeżom można także udostępnić spokojne pomieszczenie na zimę – bez dostępu dzieci i psów albo zbudować im schronienie z liści i gałązek w ogrodzie. Dzień jeża jest okazją do zwiększenia swojej świadomości na temat tych zwierząt. Z okazji tego święta w szkołach zazwyczaj organizowane są konkursy i warsztaty plastyczne oraz pogadanki dotyczące ich życia i ochrony.