Grzybobranie czas zacząć!


Grzybobranie czas zacząć. W lasach pojawiają się już pierwsze prawdziwki, podgrzybki czy kurki. Prawdziwi fani grzybobrania coraz częściej odwiedzają lasy. Doświadczeni grzybiarze, a także ci, którzy wybierają się na grzyby po raz pierwszy powinni pamiętać o kilku zasadach. Najważniejsza z nich, to ta, aby grzyby wkładać do przewiewnych toreb. Wkładanie do foliowych reklamówek przyspiesza ich psucie. Niezbyt doświadczeni grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, które nie są śmiertelnie trujące. Ci, którzy mają wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, mogą skorzystać z bezpłatnej porady fachowca pracującego w najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Należy pamiętać, że pomyłka podczas grzybobrania może kosztować utratę zdrowia lub życia. Trzeba zatem stosować się do podstawowych zasad, które pozwolą uniknąć tragicznych skutków. W Polsce co roku odnotowuje się od 500 do 1000 przypadków zatruć grzybami. Prawie 60 osób z tego powodu umiera.



Zapytaliśmy tomaszowian czy zbierają grzyby i jakie potrawy z nich przygotowują