Laur Marszałka dla najsmaczniejszej potrawy regionalnej

Ruszył XIII konkurs na najsmaczniejsze regionalne potrawy na Mazowszu. O Laur Marszałka powalczą producenci żywności, zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje działające na mniejszą skalę, którzy do 29 lutego zgłoszą swój produkt jako ten najlepszy w 2019 roku. W konkursie zatem wziąć udział mogą także koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. Konkurs rozgrywany jest w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne, ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Mówi Janina Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.