„Od ziarenka do bochenka” w Skansenie



„Od ziarenka do bochenka”, warsztaty pod taką nazwą odbędą się w Skansenie Rzeki Pilicy. Już w najbliższą niedzielę, 8 lipca, każdy będzie mógł spróbować swoich sił w pieczeniu podpłomyków i mieleniu zboża na żarnach. Ponadto będzie można obejrzeć narzędzia używane do koszenia zboża (sierpy i kosa), młócenia (cepy) i mielenia ziarna na mąkę (żarna ręczne). Uczestnicy zapoznają się również z różnymi odmianami zbóż oraz produktami, które z nich powstają oraz tradycjami i zwyczajami towarzyszącymi pracom polowym. Kulminacyjną częścią warsztatów będzie możliwość własnoręcznego wyrobu ciasta i uformowania z niego podpłomyka. Zostanie on upieczony i przekazany swemu twórcy. W budynku młyna zostanie zaprezentowana ekspozycja dotyczącą pozyskiwaniu zboża, jego rodzajów, a także modeli młynów.