Przed nami kolejna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa

Przed nami kolejna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa. Z tej okazji już 11 września w Skansenie Rzeki Pilicy zaplanowano wiele atrakcji. Odbywać się będą warsztaty kulinarne, podczas których dorośli będą mogli wrócić wspomnieniami do lat dzieciństwa i babcinej kuchni, a najmłodsi dowiedzieć się, co ich rodzicom i dziadkom zastępowało macę czy tortillę. osoby chętne będą mogły wykonywać ciasto na podpłomyki, które następnie będą wypiekane na specjalnie przygotowanym do tego palenisku. Ponadto zaprezentowane zostaną również różne warianty smakowe podpłomyków – w wersji na słodko z ziarnami, miodem i dżemem lub wytrawnej z pastami warzywnymi. Początek kulinarnego spotkania o godz. 15.00. Wstęp wolny.

Europejskie Dni Dziedzictwa to projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny, mający zasięg ogólnoeuropejski. Co roku we wrześniu można bezpłatnie zwiedzić najciekawsze zabytki w swojej okolicy, również te niedostępne na co dzień, a także wziąć udział w wielu wydarzeniach kulturalnych i edukacyjnych. Ponadto organizowane są koncerty, wystawy, festyny historyczne, prezentacje ginących zawodów, wykłady, kiermasze wyrobów artystycznych i rzemieślniczych. Organizatorzy wydarzeń zachęcają do obcowania z kulturą i zabytkami, popularyzują regionalne tradycje i zwyczaje. W tym roku w drugi i trzeci weekend września odbędzie się już 29. edycja Europejskich Dni Dziedzictwa, której ogólnopolskim koordynatorem jest tradycyjnie Narodowy Instytut Dziedzictwa. Hasło tegorocznej edycji to „Smaki dziedzictwa”. Koncentruje się ona nie tylko na materialnych przejawach tradycji rzemieślniczych (np. obiektach takich, jak mleczarnie, piekarnie, fabryki cukierków), ale również na dziedzictwie kultury niematerialnej – zwyczajach, recepturach, obrzędach.