Wczoraj obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Wczoraj obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który wprowadzony został przez Komisarza Unii Europejskiej i organizację zrzeszającą szefów kuchni. Dzień ten obchodzony jest na wiele sposobów, a obchody mają na celu promowanie zdrowego jedzenia wśród młodych osób, by te w przyszłości miały dobre nawyki żywieniowe i wiedziały jakie są konsekwencje niestosowania dobrej diety. Należy również pamiętać, że nie tylko dobre jedzenie, nie przetworzone i bez konserwantów, spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz picie wody, ale również i ćwiczenia i spacery wpływają na dobre samopoczucie i kondycję naszego ciała.

O tym jak powinniśmy zadbać o dobrą formę naszego organizmu w okresie jesienno – zimowym mówi dietetyk Elżbieta Wrzodak