Tran w codziennej diecie – kto i dlaczego powinien stosować?

Tran to naturalny suplement diety, który od wielu lat jest jednym z najbardziej docenianych. Nie jest to dzieło przypadku - wykazuje się on ogromnym potencjałem prozdrowotnym, który doceniały już starsze pokolenia. Regularne picie tranu przez cały rok pozwala wzmocnić organizm na wielu płaszczyznach. Na efekty jego stosowania zdecydowanie warto czekać. Dlaczego? Kto powinien go stosować? Sprawdź!

Czym jest tran? Jak wybrać najlepszy?

Tran to inaczej olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Nie można absolutnie mylić go z olejem z wątroby rekina, a wciąż jest to dość częsty błąd. Choć oba są olejami rybimi, to znacząco różnią się od siebie pod względem właściwości zdrowotnych. W prawdziwym tranie znajdziesz przede wszystkim większe stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Niezwykle ważne jest to, aby sięgać po wysokiej klasy tran - niezależnie od tego, czy będzie serwowany dorosłym, czy też dzieciom. Kluczową rolę odgrywa sposób jego pozyskiwania. Sięgaj po produkty, do których produkcji zastosowano olej z dorsza pochodzącego ze zrównoważonych połowów. To gwarancja jego jakości i właściwości odżywczych. Sprawdź, czy dany tran posiada certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który jest dowodem na to, że olej został pozyskany z ryb dziko żyjących, złowionych zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.

Bardzo istotnym czynnikiem przy wyborze tranu jest wskaźnik TOTOX. Jest on wyznacznikiem jakości oleju z dorsza. Im niższy, tym lepszy. Za odpowiedni uznaje się wynik na poziomie 25, jednak warto szukać znacznie niższego, np. 13.

Sięgaj po tran, który jest czysty. W praktyce oznacza to, że nie powinien on zawierać m.in. metali ciężkich, pestycydów czy też dioksyn.

tran

Tran - poznaj jego prozdrowotny potencjał

Tran to źródło wielu cennych składników odżywczych i witamin, których niedobory mogą wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Na pierwszy plan wysuwają się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3. W praktyce mowa o niezastąpionym duecie kwasu DHA (dokozaheksaenowego) i kwasu EPA (eikozapentaenowego). Oba muszą być dostarczane Twojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Powód? Nie jest on przystosowany do tego, aby samodzielnie je syntetyzować. Co prawda może przekształcić w niego kwas ALA, jednak jest to proces mało efektywny.

Dlaczego kwasy omega-3 są tak cenne dla Twojego zdrowia? Są one ogromnym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego, jak również regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Kwas DHA ponadto jest materiałem budulcowym komórek nerwowych, dlatego jego niedobór może wpływać na funkcjonowanie całego układu nerwowego, a także pracę mózgu. Po tran z kwasami omega-3 sięgaj również z myślą o wsparciu odporności.

Jest on także bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witamina D jest jedną z nich. Podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe wykazuje się właściwościami przeciwzapalnymi, dlatego stanowi ogromne wsparcie dla układu immunologicznego. Do tego usprawnia gospodarkę fosforanowo-wapniową, a co za tym idzie, wspiera mocne kości i stawy. Nie bez znaczenia pozostaje również jej rola w procesie regeneracji neuronów.

Olej z wątroby dorsza - dla kogo?

Tran jest jednym z suplementów diety, który polecany jest każdemu - niezależnie od wieku. Z powodzeniem można podawać go nawet niemowlętom - już od 4. tygodnia życia. Wcześniej jednak skonsultuj się z pediatrą - pomoże Ci dobrać odpowiednią dawkę, jak również ustalić ewentualne przeciwwskazania do jego stosowania.

Po tran sięgaj nie tylko w okresie jesienno-zimowym - jak to zwykły czynić nasze mamy i babcie. Zdecydowanie lepiej spożywać go przez cały rok - profilaktycznie, jako wsparcie dla całego organizmu.

Kiedy jednak szczególnie warto wprowadzić go do codziennej diety? Jest to znakomity produkt dla osób, które chcą wzmocnić swoją odporność. Tran wykazuje właściwości immunomodulujące, a to w dużej mierze za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W praktyce oznacza to, że regulują odpowiedź organizmu na rozwój infekcji, a także są niezbędne do tego, aby zwalczać towarzyszące im stany zapalne. Do tego dochodzi również to, że wspierają komórki układu immunologicznego w neutralizacji patogenów chorobotwórczych.

Tran jest także sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem, kiedy jest już za późno na profilaktykę. Za ich rozwój w dużym odsetku odpowiadają rynowirusy, które w starciu z kwasami tłuszczowymi nie mają większych szans. Ponadto wspierają one funkcje błon komórkowych, a co za tym idzie, przeciwdziałają rozprzestrzenianiu się infekcji.

Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego stosuj również z myślą o poprawie kondycji swojej skóry. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych często objawia się poprzez jej przesuszenie czy utratę elastyczności. Tran pomoże Ci go uzupełnić, dzięki czemu ochronisz naskórek przed nadmierną utratą wody z komórek. Ponadto wzmocnisz barierę hydrolipidową, a więc drobnoustroje chorobotwórcze nie będą przez nią zbyt łatwo przenikać.


Artykuł sponsorowany.