Mazowsze. Konkurs „Smak ekologicznej żywności”

To ostatni moment, aby zgłosić się do konkursu „Smak ekologicznej żywności” na Mazowszu. To XVIII edycja konkursu, w której udział mogą wziąć mazowieckie szkoły podstawowe. Polega on na sprawdzeniu wiedzy z zakresu rolnictwa, problemów związanych z wpływem skutków zmian klimatu i zanieczyszczenia środowiska na rolnictwo, jak również znaczenia żywności o podwyższonej jakości.

Jego celem jest podniesienie świadomości ekologicznej z zakresu żywności podwyższonej jakości (tj. ekologicznej, regionalnej i lokalnej), popularyzacja zdrowego odżywiania w połączeniu z rozwijaniem wrażliwości ekologicznej u dzieci oraz uświadamianie konieczności podejmowania działań na rzecz poszanowania żywności. Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest przesłanie przez placówkę do 30 kwietnia wypełnionego formularza zgłoszeniowego. Konkurs składa się z dwóch etapów – pierwszy to etap szkolny, w którym dana placówka będzie musiała sama zorganizować konkurs i wyłonić laureatów.

Ci będą mogli wziąć udział w etapie wojewódzkim, który potrwa od 24 maja do 30 września. Uczniowie podzieleni będą na dwie grupy wiekowe - klas IV-VI szkół podstawowych oraz klas VII-VIII szkół podstawowych. Laureaci Konkursu za zajęcie I, II, oraz III miejsca w każdej z grup wiekowych otrzymają dyplomy i nagrody rzeczowe. Więcej informacji można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich województwa mazowieckiego.