Mity żywieniowe, które chcieliby obalić eksperci

Niektóre fałszywe poglądy na temat odżywiania utrzymują się w amerykańskiej kulturze jak okropna piosenka, która utkwiła w twojej głowie. Z powodu tych mitów, często unikamy jedzenia, które jest zdrowe i ograniczamy swoją dietę.

Świeże owoce i warzywa są zawsze zdrowsze niż te z puszki, mrożone

Pomimo trwałego przekonania, że "świeże jest najlepsze", badania wykazały, że mrożone, puszkowane i suszone owoce i warzywa mogą być równie odżywcze jak ich świeże odpowiedniki. Mogą też być sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy i łatwym sposobem na upewnienie się, że w domu zawsze są dostępne owoce i warzywa. Jedno zastrzeżenie: niektóre produkty w puszkach, mrożone i suszone zawierają podstępne składniki, takie jak dodatkowe cukry, tłuszcze nasycone i sód medicot.pl

Każdy tłuszcz jest zły

W rzeczywistości nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektóre rodzaje tłuszczów, w tym tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca lub udaru, natomiast zdrowe tłuszcze - takie jak tłuszcze jednonienasycone (znajdujące się w oliwie z oliwek i innych olejach roślinnych, awokado oraz niektórych orzechach i nasionach) oraz tłuszcze wielonienasycone (znajdujące się w oleju słonecznikowym i innych olejach roślinnych, orzechach włoskich, rybach i nasionach lnu) - pomagają zmniejszyć to ryzyko. Dobre tłuszcze są również ważne dla dostarczania energii, produkcji ważnych hormonów, wspomagania funkcji komórek i wchłaniania niektórych składników odżywczych.

Osoby z cukrzycą typu 2 nie powinny jeść owoców

Ten mit wynika z mylenia soków owocowych - które mogą podnosić poziom cukru we krwi ze względu na wysoką zawartość cukru i niską zawartość błonnika - z całymi owocami.Niektóre badania pokazują, że osoby spożywające jedną porcję całych owoców dziennie - zwłaszcza borówek, winogron i jabłek - mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Inne badania sugerują, że jeśli masz już cukrzycę typu 2, to jedzenie całych owoców może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.

Mleko roślinne jest zdrowsze niż mleczne

Istnieje przekonanie, że mleka roślinne, takie jak owsiane, migdałowe, ryżowe czy konopne, są bardziej odżywcze niż mleko krowie. Zazwyczaj mleko krowie zawiera około ośmiu gramów białka na filiżankę, podczas gdy mleko migdałowe ma zazwyczaj około jednego lub dwóch gramów na filiżankę, a mleko owsiane ma zazwyczaj około dwóch lub trzech gramów na filiżankę. Chociaż wartości odżywcze napojów roślinnych mogą być różne, wiele z nich ma więcej składników dodatkowych - takich jak sód i cukry dodane, które mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia - niż mleko krowie.

Białe ziemniaki są szkodliwe.

Ziemniaki są często szkalowane w środowisku dietetyków z powodu ich wysokiego indeksu glikemicznego - co oznacza, że zawierają szybko przyswajalne węglowodany, które mogą podnieść poziom cukru we krwi. Jednak ziemniaki mogą być korzystne dla zdrowia. Są bogate w witaminę C, potas, błonnik i inne składniki odżywcze, zwłaszcza gdy są spożywane ze skórką. Są też niedrogie i można je znaleźć przez cały rok w sklepach spożywczych, co czyni je bardziej dostępnymi.


Artykuł sponsorowany.