Dziś Światowy Dzień Musztardy


Grille to nieodzowna część wakacyjnego wypoczynku. A czego nie może zabraknąć w trakcie grillowania? Oczywiście musztardy, która dziś obchodzi swoje święto. Zostało ono ustanowione z inicjatywy Barry’ego Levenson’a, kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb w USA. Musztarda jest obecna w kuchni już od początku naszej ery. Wywodzi się ona ze starożytnego Rzymu. Na przestrzeni lat doczekała się nie tylko wielu wersji smakowych, ale też różnego natężenia ostrości. Ma również swoje muzeum, w którym znajdują się sosy z terenu Stanów Zjednoczonych oraz 60 krajów, które chętnie wysyłają swoje produkty do twórców tego wyjątkowego miejsca. Musztarda jest świetnym dodatkiem do kiełbas i wędlin. Ponadto jest też doskonałym składnikiem marynat oraz sosów. Najpopularniejszą na świecie musztardę, Dijon, produkują Francuzi i nazywają ją "przyprawą królów". Warto zaznaczyć, że miano musztardy „diżońskiej” może nosić jedynie ta z ziaren gorczycy czarnej lub sarepskiej bez dodatku stabilizatorów i wszelkich barwników, za to z odrobiną białego wina lub octu winnego. Może więc właśnie dziś warto spędzić miłe popołudnie w gronie najbliższych, konsumując pyszne ciepłe kiełbaski z odrobiną musztardy?