​Niebawem ruszy nowy cykl warsztatów i spotkań dotyczących przyszłościowych rozwiązań dla problemów związanych z żywnością i energią.

Niebawem ruszy nowy cykl warsztatów i spotkań dotyczących przyszłościowych rozwiązań dla problemów związanych z żywnością i energią. Wydarzenie organizowane przez Instytut Dizajnu rozpocznie się już 6 kwietnia. Rozpoczną go warsztaty dla dorosłych "Zestaw kryzysowy - jadalne owady". Podczas pierwszych warsztatów zostanie podjęty temat kulinarnego wykorzystania właściwości odżywczych owadów. Są źródłem białka, wapnia żelaza i cynku. Jako substytut mięsa mają same zalety gdyż produkcja białka owadziego jest bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt, z powodu mniejszej emisji gazów cieplarnianych oraz niewielkim zużyciu wody i powierzchni. Spotkanie i warsztaty poprowadzą dr. Jakub Urbański - biolog, założyciel firmy rozwijającej technologię hodowli owadów oraz pozyskiwania z nich substancji bioaktywnych i Maciej Szulżycki - fotograf, bloger kulinarny odkrywający smaki Azji. Opowiedzą o tym dlaczego warto jeść owady, jak najlepiej je przyrządzić, a także jakie są tajniki ich samodzielnej hodowli.W części praktycznej uczestnicy warsztatów będą przyrządzać dania z mączników, drewnojadów, szarańczy i świerszczy. Będzie wytrawnie i słodko, a więc w stylu azjatyckim. Podczas warsztatów przygotowane zostaną szarańcza w tempurze, prażone świerszcze, mączniki stirfray z bazylią tajską i drewnojady na słodko z cynamonem. Ilość miejsc jest ograniczona.

Mówi Olga Grabiwoda z Instytutu Dizajnu.