Aktualności

​Warsztaty pieczenia chleba odbyły się w Opocznie

Warsztaty pieczenia chleba odbyły się w Opocznie. Były one prowadzone w ramach realizowanego przez Muzeum Regionalne projektu „Od ziarenka do bochenka”. W ich ramach uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach teoretycznych prowadzonych przez etnografa Stanisławę Dłużewską-Pawlik, która przedstawiała informacje związane z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Można było także zwiedzić wystawy stałe i czasowe opoczyńskiego Muzeum. W projekcie brali udział podopieczni Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Centrum Edukacji i Rozwoju" im. św. Jana Pawła II w Opocznie oraz zainteresowani wypiekiem chleba mieszkańcy Opoczna i okolic. Zajęcia teoretyczne odbywały się od 20 do 28 września. Następnie można było spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Zajęcia praktyczne w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym Centrum Edukacji i Rozwoju im. św. Jana Pawła II w Opocznie odbywały się od 1 do 7 października. Dzieci i młodzież podjęła się zadania upieczenia chleba. Podzieleni na sześć grup podopieczni Centrum Edukacji i Rozwoju w czasie warsztatów poznawali tajniki wypieku chleba, pod czujnym okiem instruktorów. Mogli stać się prawdziwymi piekarzami, sprawdzić swoje siły w wyrabianiu ciasta. W trakcie zajęć uczestnicy oglądali także film stworzony na potrzeby projektu „Od ziarenka do bochenka” pod tytułem „Opowieść o chlebie. Rolniczy i duchowy wymiar chleba w opoczyńskiem”. Po każdych warsztatach odbywała się degustacja wypieczonych chlebów. Można spróbować domowego smalcu i ogórków kiszonych, a także swojskiego ciasta. Zajęcia praktyczne dla indywidualnych uczestników „Warsztatów pieczenia chleba” odbywały się natomiast w trzech turach w świetlicach wiejskich na terenie gminy Opoczno. Pierwsze z zajęć odbyły się 5 października w Kruszewcu Kolonii, kolejne zaś w Karwicach 6 października i ostatnie 7 października w Sitowej. Na warsztatach zebrani goście pod czujnym okiem pań z poszczególnych KGW oraz etnograf Stanisławy Dłużewskiej-Pawlik mogli sprawdzić się w roli piekarzy. Poznawali sprawdzone przepisy na domowy chleb i własnymi siłami przerabiali przygotowane ciasto do wypieku. W trakcie zajęć wyświetlany był również film. Warsztatom każdorazowo towarzyszył oczywiście swojski poczęstunek. Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.