Bezpieczne grzybobranie


Można powiedzieć, że grzybobranie stało się naszym sportem narodowym. Gdy tylko popada trochę deszczu i potem wzejdzie słońce, do lasu wybieramy się całymi rodzinami. Nic dziwnego. Z grzybów można przyrządzić wiele smacznych potraw, w tym zup i przetworów. Należy jednak uważać na to co zbieramy. Co roku odnotowuje się przypadki ciężkiego zatrucia grzybami i śmierci po ich spożyciu, więc nie jest to coś co powinniśmy bagatelizować. Zamiłowanie do zbierania grzybów musi być poparte odpowiednią wiedzą, bo nie trudno pomylić grzyby jadalne z tymi nie nadającymi się do spożycia. Jeśli ktoś sam nie zna się na tym temacie, może poprosić o pomoc grzyboznawcę, a także mieć przy sobie atlas grzybów. Należy także uważać, bo nawet i jadalne grzyby mogą nam zaszkodzić, gdy nieprawidłowo będziemy je przechowywać. Należy je zbierać do wiklinowego koszyka, a nie w foliowej reklamówce, bo mogą się zaparzyć i wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje. Nie wolno ich także długo przechowywać bez obróbki, a w lodówce trzymać nie dłużej niż 12 godzin. Pamiętajmy również, że grzyby są ciężkostrawne i nie należy ich podawać dzieciom. Specjaliści stawiają granicę wieku na 12- 14 lat i warto się do niej dostosować.