Kultura w zasięgu: Kobyłkowska Biblioteka zaprasza
Kiedy Sylwia Carzyńska, dyrektorka kobyłkowskiej biblioteki, zamyka drzwi placówki na trzy tygodnie, mieszkańcy miasta mogą się poczuć zaniepokojeni. Przerwa ta, jak się okazuje, była jednak niezbędna nie tylko z uwagi na ustawowy obowiązek przeprowadzenia inwentaryzacji zbiorów, zwanego skontrum, ale także jako okazja do odświeżenia i wzbogacenia oferty biblioteki. Podczas wywiadu Carzyńska podkreśla, że ponad 50 tysięcy woluminów zostało ponownie policzonych.
Przedstawiła też szeroką gamę warsztatów i spotkań, zachęcając do aktywnego udziału w życiu biblioteki.
"Pierwsza rzecz, warsztaty dla rodziców dzieci w wieku 1–3 lata, akcja relacja strefa rozwoju małego dziecka. Mamy część drugą, ponieważ pierwsze zajęcia już są za nami. Prowadząca Katarzyna Niewińska, psycholog, pedagog, specjalista, mama ślicznej uroczej, przeuroczej córeczki, a więc też jakby doświadczona też własnymi jakimiś obserwacjami. Jak wygląda prawidłowy rozwój dziecka? Pierwsze zajęcia właśnie pokazywały, jakie te etapy rozwoju dziecka są. Te zajęcia, które będą 21 marca, mają pokazać rodzicom, gdzie się mogą zapalić czerwone lampki, czyli co może niepokoić rodzica w rozwoju dziecka, gdzie już należałoby się udać masz do specjalista albo przyjrzeć jakoś szczegółowo danemu etapowi rozwoju. Zapis na te warsztaty ruszę od 11 marca, od poniedziałku, również dwutorowo, czyli poprzez formularz online jak i również poprzez telefoniczny zapisy.
No i oczywiście, no 22 marca, piątek, godzina 18.30, naszym gościem będzie Paweł Płaczek, autor książek kulinarnych. spotkanie będzie poświęcone książce ’Warszawa da się zjeść’. Ja przyznam szczerze, ja pierwszy raz zdarzyło mi się w 30 minut przeczytać książkę, która pochłonęła mnie bez reszty, bo oprócz tego, że tam jest taka dwu-trzystronicowa opowieść o danej potrawie, to również jest prosty przepis, naprawdę prosty przepis, który każdy z nas może sobie wykonać, czyli poznamy historię wuzetki, to jest z baza Różyckiego, flaczków Warszawskiego, warszawsku będzie tego mnóstwo, tak jest tam zupa, zgadza się. "
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy